torsdag 26 juni 2014

Fritidshusmässan i Kalajoki


Hej! I måndags besökte vi fritidshusmässan i Kalajoki. Vi stannade i Kelviå utanför Karleby på ditvägen och besökte Toivonens fina djurpark och allmogemuseiområde. Jag har skrivit om detta trevliga utfärdsmål tidigare. Vi besökte också Kalajoki centrum och gamla stan innan vi åkte till mässan. Mässan öppnade samma dag, men det var relativt lugnt på mässområdet och man fick studera de 28 husen i lugn och ro.  Mässarrangemangen fungerade fint.

Hei! Viime maanantaina kävimme lomaasunto messuilla Kalajoella. Matkalla Kalajoelle kävimme myös Toivosen ihanalla eläinpuistolla ja muesoalueella Kälviällä. Kävimme myös Kalajoen keskustassa ja vanhassa kaupungissa ja sitten lähdimme messuille. Messut avattiin samana päivänä mutta aika rauhallista oli kuitenkin. Saimme tutkia messualueen 28 taloa kaikessa rauhassa. Messujärjestälmät toimivat hyvin.  


Nästan alla hus omgavs av stora trädäck och de flesta hade en fristående bastubyggnad med utsikt över dammen, som anlagts vid mässområdet. Stranddynerna och havet fanns nära.

I
 bakgrunden mässans enda lägenhetshus. De övriga husen var egnahemshus och som ni ser är tomterna väldigt lättskötta :). Sand, sand så långt ögat når. 

 
Man hade satsat mycket på basun och vid många hus fanns det en bubbelpool ute på trädäcket också. 


Bastu med utsikt...


Standarden på inredningen varierade stort mellan husen och flera hus kändes inte färdigt inredda. En del hus var faktiskt inte ens färdigt byggda. Denna bild är från Heikius hus (om jag minns rätt) och där var inredningen väl genomtänkt och snygg.


Många hus hade både uterum på terrassen och inglasade uterum. Det är ju inga budgethus som visas på mässan, utan prislappen på de flesta ligger mellan 350 000 och 400 000 euro.


Stora öppna kök var också ett genomgående tema. Här ett ljust och snyggt kök med fin utsikt.


Mysig uteplats. Många av möblerna bestod av polyrotting, men här och där skymtade naturmaterial också.

 
De flesta av husen vid dammen har egen brygga.
Många av husen ser väldigt likadana ut utvändigt trots att de kommer från olika hustillverkare.

 
Inte så dum utsikt för grillaren :).
 


 
De sista husen på mässan, nr 20-28 låg en bit från dammen. De flesta av de husen var mer personliga både in- och utvändigt. 


Överraskande detaljer (äntligen!!)


Snyggt och praktiskt pojkrum!


Mysigt uterum...

 
Snyggt också på utsidan!
 


Lite annorlunda pojkrum...


Bra tips för den som behöver fler sittplatser...


De flesta bastur var mörka, men den här ljusa tyckte jag också var fin. Bastun kändes större än vad den de facto var.


Många byggnader på liten yta och trevligt med grästak.


Marina detaljer i inredningen hittade man här och där och så ska det ju vara vid havet. Ja det var lite smått o gott från mässan det. Vi avrundade besöket i Kalajoki med picknick på stranddynerna. Mysigt men blåsigt!

Inga kommentarer: